Het schilderij dat niet af is… “De Heilige stad”

Uit de nalatenschap van een onlangs overleden familielid hebben we een foto van dit bijzondere werk “de Heilige stad” kunnen maken (372). Het werk heeft in het midden in potlood een afbeelding van Jezus Christus, hij is te midden van destijds bekende mensen (circa 1962) afgebeeld. Bovenin het schilderij staat de Heilige stad afgebeeld bovenop een berg. Het werk bevat onderdelen van eerder werk, zoals de Tocata en Fuga (022), dat Heijnes al omstreeks 1930 had geschilderd.

Achterop het spieraam is een hoop te lezen over de bedoeling van Marinus Heijnes. We kunnen diverse al dan niet samenhangende teksten lezen:

het geloof is als…
een stad bovenop een berg kan niet verborgen zijn
maak mij aan Uw beeld gelijk

en

het water dat Ik u geef daarvan zult u nimmer dorsten

 

Met de klok mee zien we Ghandi, Albert Loethoeli, Aimé Duval (de zingende apostel), Folke Bernadotte, Dag Hammerskjold, Albert Schweitzer, Aafje Heijnis en Guido Gezelle. Allen hebben gemeen dat ze zich hebben ingezet voor vrede en geloof.

 

We kunnen het schilderij dateren van na 1960, in dat jaar brengt Aafje Heijnis namelijk de single “Ombra Mai Fu” uit met op de hoes haar afbeelding die is gebruikt voor dit schilderij. Het schilderij moet grondig schoon gemaakt worden, we hopen daar hier later meer van te laten zien.

Beoordeling Het schilderij dat niet af is… “De Heilige stad”.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!