100 jaar pipo in Moergestel

Over ruim een jaar is het precies een eeuw geleden dat kunstschilder Marinus Heijnes zijn woonwagen kocht van het Amsterdamse circus. De woonwagen is per trein naar het Stokeind in Moergestel gebracht, waar hij (voor zover bekend) nog altijd staat. Die woonwagen is daarmee een mooi stukje cultuurhistorie voor Moergestel.

De (inmiddels overleden) mevrouw Pita van Elderen heeft het als volgt beschreven: “zo op een middag kwamen een mijnheer en mevrouw met 4 kinderen bij ons vragen of wij een plekje hadden om een woonwagen neer te zetten. Dat vonden mijn ouders goed. Hij was kunstschilder en wilde graag in Brabant schilderen. Normaal woonde hij op de Kagerplassen. Hij kreeg bij ons een heel mooi plekje tegen de bossen aan waar hij elke morgen de zon zag opkomen.”

 

Overigens: de woonwagen staat 100 jaar in Moergestel, maar is al ouder. De woonwagen van circus DeSmet had volgens overlevering aan de Amstel bij Carré gestaan en was ingericht met apenkooien.

De wagen stond in Moergestel eerst bij de familie van Elderen aan het Stokeind, gericht op het oosten, zodat Heijnes van de zonsopgang kon genieten. Later is de pipowagen op het zandpad bij De Hooge Braaken gezet. Hij is in 2010 opgeknapt en is in gebruik als duiventil. Wij hebben hem daar in 2014 nog gezien. Helaas hebben we geen actuele foto.

Op de foto een schilderij met de woonwagen, de kwitantie van 10 januari 1923 en een foto van de kunstschilder, zijn vrouw en de kinderen Rien en Felix.

Op de achterkant van de kwitantie is te zien dat de woonwagen, die op 1 augustus 1923 afbetaald had moeten zijn, niet op tijd werd voldaan. Er staat met potlood geschreven door de kassier: “Heijnes, kunstschilder Oisterwijk – bij Klein Speik. Is reeds 3 weken vertrokken zonder achterlating van adres. Den woonwagen staat in Moergestel.” Omdat de kwitantie in ons bezit is zal de woonwagen uiteindelijk netjes betaald zijn.

Beoordeling 100 jaar pipo in Moergestel.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!