Virtuoze Kagerplassen geopend door wethouder

Afgelopen vrijdag 8 september was de feestelijke opening van de tentoonstelling Virtuoze Kagerplassen in De Roekenhof te Warmond.

Wethouder Reny Wietsma van gemeente Teylingen opende de tentoonstelling door op een replica van een schilderij de letters “Open” te schilderen. Zij had zich uitstekend ingelezen over de schilder en ondanks dat zij niet eerder van de kunstenaar had gehoord schetste ze een leuk beeld van de schilder van Kaageiland. Een schilder die het merendeel van zijn werk maakte in of met het zicht op Warmond. Immers: de Kagerplassen waren gelegen in de gemeente Warmond (nu: Teylingen).

Een prominente plek op de tentoonstelling is het schilderij dat Heijnes schilderde in 1929 van de zeppelin die boven de Kagerplassen vloog. Heel leuk was te merken dat die gebeurtenis uit 1929 via overlevering nog zo bekend is, vele ouderen weten nog te vertellen door verhalen van hun ouders dat de kerk destijds leeg liep toen de zeppelin over Warmond en Sassenheim voer. Het schilderij  is sinds 2013 in bezit van Warmelda en recent door Jos Prins deskundig gerestaureerd.

Daarnaast hangen zo’n 40 werken, naast veel werk van de Kagerplassen ook representatief werk uit andere perioden van de Kaagschilder. Onder die werken ook een zelfportret. Veel werk dat niet eerder tentoon is gesteld en die dankzij bruikleen tijdelijk beschikbaar is gesteld door hun eigenaar. Ook ten opzichte van de in 2022 in museum Oud Alkemade gehouden tentoonstelling Virtuoze Kagerplassen is er veel ander werk te zien.

Uniek is ook dat een aantal etsen van Marinus Heijnes samen te zien zijn. Voor zover we weten zijn deze niet eerder in een tentoonstelling te zien geweest.

De pers in de regio heeft ook ruim aandacht gegeven aan de tentoonstelling. Leuke berichtjes zijn geplaatst in o.a. De Teyding, Blik op Lisse, Teylinger en Bollenstreek Omroep.

Het eerste weekend – monumentenweekend – mocht Warmelda ondanks de extreme hitte toch nog zo’n 100 bezoekers verwelkomen. We hopen dat de tentoonstelling – die loopt tot eind december – een hoop bezoekers op de been krijgt om naar De Roekenhof te komen.

 

Beoordeling Virtuoze Kagerplassen geopend door wethouder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!