Zeggingskracht van een vergeten kunstschilder

In het kader van de Kunstweek Warmond mochten wij donderdag 9 november 2023 een lezing geven in De Roekenhof. Het thema van de kunstweek 2023 is Zeggingskracht. De lezing werd gegeven te midden van de tentoonstelling Virtuoze Kagerplassen bij Warmelda en had als onderwerp “Zeggingskracht van de vergeten kunstschilder Marinus Heijnes”. Kunstschilder Marinus Heijnes heeft van 1916 tot 1963 vrijwel dagelijks de Kagerplassen op schildersdoek vereeuwigd. Nog maar weinig mensen zijn bekend met deze landschapsschilder. Aan de hand van schilderijen uit de tentoonstelling hebben we laten zien wat hij ons, ruim 60 jaar na zijn dood, nu nog wil zeggen met zijn kunst.

Er was een mooie opkomst bestaande uit mensen die Marinus Heijnes al kenden maar ook veel belangstellenden die onbekend waren met de kunstschilder. Tijdens de lezing was gelegenheid vragen te stellen en dat leidde tot een interactieve en levendige bijeenkomst.

In de lezing is uitgebreid ingegaan op de zeggingskracht van de kunstschilder en zijn werk. Marinus Heijnes heeft o.a. in een interview in Leidsch Dagblad in 1953 zijn diepste motivatie aan de redacteur verteld. Het was zijn hogere doel de schoonheid van de Goddelijke Schepping te tonen. Aan de hand van de werken die in de tentoonstelling hangen en de op scherm getoonde foto’s is in de lezing de focus gelegd op details in zijn schilderwerk die de vaardigheid en kunde van de kunstschilder tonen. De stelling dat de kunstschilder en zijn werken nu nog veel zeggingskracht hebben werd door de aanwezigen volmondig onderschreven.

Een van de aanwezigen wist het goed samen te vatten. Vrij vertaald: als je Heijnes werk vergelijkt met bijvoorbeeld tijdgenoten van de Leidsche Impressionisten dan valt vooral op wat Heijnes weg heeft gelaten in zijn schilderijen. Geen mensen. Geen koeien of schattige eendjes. Geen mooie gebouwen. Hooguit een molentje of een kerktorentje in de verte. Wel schitterende sfeerbeelden, gemaakt in weer en wind, telkens in een andere atmosfeer of compositie. Mogelijk was deze keuze commercieel gezien destijds niet handig, zijn werk is daardoor wel tijdloos.

Beoordeling Zeggingskracht van een vergeten kunstschilder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!