Boekpresentatie 2012

Op 5 oktober 2012 vond in De Stal op De Kaag de boekpresentatie plaats van het boek Marinus Heijnes, Schilder van Licht en Water. Hieronder een impressie van de auteur van het boek, die tevens de presentatie gaf.  

 

Als onderdeel van de jaarlijkse donateursavond van Stichting Oud Alkemade mocht ik een boekpresentatie geven. De organisatie van de avond raakte bijna in paniek vanwege de onverwacht grote opkomst. De kleine zaal van De Stal op De Kaag puilde uit met meer dan 100 mensen. Onder de aanwezigen niet alleen veel Kagenaars, maar ook belangstellenden uit de wijde omtrek. Er waren naast donateurs ook een aantal genodigden, waaronder familie van Marinus Heijnes uit VS, Brabant en Zeeland. De organisatie van Stichting Oud Alkemade was heel verheugd met deze grote opkomst. Het was overweldigend om voor zo’n enthousiaste groep mijn verhaal te mogen doen. Aan de reacties te peilen was iedereen heel enthousiast over dit verhaal, dat ging over de totstandkoming van het boek. Ik heb proberen te vertellen hoe ik ertoe ben gekomen het boek te schrijven. Het verhaal begon met mijn eerste kennismaking met De Kaag in 1985, daarna het overlijden van mijn schoonvader (Rien) en de hoeveelheid materiaal die ik toen in mijn bezit kreeg, tot en met het latere onderzoek wat ik gestart ben en de vele reacties die ik (vaak via internet) van het publiek heb gekregen. De avond werd dan ook afgesloten met een dankwoord aan iedereen die heeft bijgedragen aan het boek.  Aan het eind van de avond werd me zelfs gevraagd de boeken te signeren, wat ik uiteraard graag deed.  

De presentatie eindigde met het tonen van het schilderij van Tante Kee, dat een vaste plek in De Stal op De Kaag heeft. Dit schilderij gaat over de vroegere uitbaatster van het restaurant Tante Kee, met een borrelglaasje in haar hand en een sigaartje in haar mond. Door de foto van het schilderij sterk uit te vergroten kon ik het het publiek de grappige anekdote vertellen van het 2e borrelglaasje, dat door Marinus Heijnes werd veranderd in een bloemvaasje.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat het boek over Marinus Heijnes in een grote behoefte voorziet. Een dame ‘waarschuwde’ me na afloop van de presentatie als volgt: “wacht maar af, deze avond zal nog zeker wat teweeg brengen”.  Velen waren het met me eens dat de regio zich niet alleen moet focussen op materiele monumenten, maar ook op monumenten uit de kunst. Marinus Heijnes is zo’n monument, die de tand des tijds absoluut heeft weet te doorstaan.

Dank voor deze avond gaat uit naar de organisatie van de avond, Stichting Oud Alkemade. Hopelijk zal mijn bijdrage aan hun donateursavond nieuwe donateurs opleveren. Ook de locatie, De Stal op De Kaag, in het bijzonder Kees van Lent en Adriaan Tieleman, voor het beschikbaar stellen van hun geweldige accomodatie. 

Nunspeet, 6 oktober 2012

Gert Wentzel

 

Beoordeling Boekpresentatie 2012.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!