Pas op voor namaak

In 2018 werd aan ons een schilderij aangeboden met daarop achterop het doek geschreven n. M. Heijnes. Het schilderij stelde voor een waterlandschap met gele boterbloemen en had de titel “voorjaar Kaag”. Het schilderij was technisch afwijkend van andere Heijnes-werken maar de afbeelding was wel typisch Heijnes. De aanduiding ‘N’ maakte duidelijk dat het niet om een echte Heijnes ging, maar om een schilderij dat ‘naar’ Heijnes is geschilderd.

Heel toevallig waren we op dat moment ook bij een Heijnes verzamelaar, die prompt een vergelijkbaar werk liet zien. Daar stond achterop dezelfde aanduiding n. M. Heijnes en verder nog W.H. Taconis 1955. Het gaat dus blijkbaar om ene W.H. Taconis die ‘naar’ Marinus Heijnes heeft geschilderd. Opperste verbazing ineens toen we ontdekten dat hetzelfde werk, maar vermoedelijk dan het origineel, in Berlijn te koop werd aangeboden bij een kunsthandelaar. Zo bleken er in kort tijdbestek ineens 3 dezelfde werken op te duiken, waarvan 2 door ene W.H. Taconis zijn gemaakt en vermoedelijk 1 door Heijnes zelf.

Beoordeling Pas op voor namaak.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!