Heijnes en Herman Bieling

Marinus Heijnes werkte over het algemeen relatief solistisch. Hij was vrijwel nergens lid van en onderhield, voor zover we weten, beperkt contacten met zijn kunstenaar-collega’s. Er zijn uitzonderingen. Deze aflevering:

Herman Bieling, Rotterdam 1887-Rhoon 1964

Herman Bieling was, als mede oprichter van de avantgardistische groep “De Branding” in Rotterdam, een kunstenaar die van zich liet horen. Hij was schilder, graficus en beeldhouwer. Uit correspondentie weten we dat Heijnes en Bieling elkaar goed hebben gekend. Ook broer Wim Bieling scheef kaartjes aan Heijnes, die hij ondertekent met “4xBieling” (Herman, Wim en hun beider vrouwen). We weten verder dat Heijnes en Bieling in 1916, 1917 en in de jaren 1939-1942 deel namen aan dezelfde groepstentoonstellingen in Rotterdam en Amsterdam. Bieling was bovendien, net als Heijnes, lid van KZOD. Er is dus lange tijd een band te veronderstellen. Er zijn briefkaartjes en brieven uit omstreeks 1932 gevonden, waarbij Bieling aanwijzingen geeft aan Heijnes. In 1936 stuurde Bieling een advies over een tentoonstelling waar Heijnes aan wilde deelnemen, we weten helaas niet om welke tentoonstelling het ging. Hij schreef: “Ik denk niet dat pastel bezwaar is, maar als ik jou was stuurde ik olieverf, dan heb je een betere kans. [..] pastel is voor transport ook niks“.

Vriendschap

Ook privé leek er sprake te zijn van een zekere vriendschap. Bieling stuurde vakantiekaartjes vanuit Corsica, Marokko, Bretagne en de Cote d’Azur en Bieling kwam ook in De Kaag. Het werk van Bieling lijkt Heijnes maar beperkt te hebben geïnspireerd. Bieling maakte vaak relatief kubistische, niet-realistische werken en ook de houtsnedes van Bieling zijn echt afwijkend van het werk van Heijnes. Door de correspondentie is wel op te maken dat er wederzijds respect was. Mogelijk dat Bieling, door zijn ervaring bij De Branding, Heijnes op sleeptouw wilde nemen. Opvallend is dat zowel Heijnes als Bieling in dezelfde periode (eind jaren ’30) werkzaam waren in Bretagne (Locronan). Wij hebben uiteraard alleen de correspondentie van Bieling naar Heijnes, andersom is ons geen correspondentie bekend.

Beoordeling Heijnes en Herman Bieling.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!