Zelfportret Heijnes in Museum Noordwijk

Het zelfportret van Marinus Heijnes zal te zien zijn in Museum Noordwijk bij de tentoonstelling “Allemaal Noordwijkers”.

Van 10 oktober 2020 tot 21 maart 2021 staan getekende, geschilderde en gefotografeerde portretten van en/of door Noordwijkse kunstenaars centraal in het Noordwijkse museum. Vanwege Corona is de tentoonstelling verlengd tot september 2021.


Het zelfportret van Marinus Heijnes is zowel “van” als “door” een Noordwijkse kunstenaar. Alhoewel Heijnes het grootste deel van zijn leven op het nabij gelegen Kaag eiland heeft gewoond en gewerkt, heeft hij rond 1930 ook enige tijd met zijn vrouw en kinderen in Noordwijk aan Zee gewoond. Zijn adres was hier Atjehweg 3 (Klein Duinhoeve) en Rembrandtweg 6 (later: pension Groenhof). Zijn kinderen bezochten er de lagere school, waar ook Freddy Heineken naar toe ging.

In Noordwijk heeft Heijnes vooral gewerkt in het duingebied tussen Noordwijk en Katwijk waar hij zee- en duingezichten heeft geschilderd. Zijn werk werd niet voorzien van een datering en het is heel goed mogelijk dat het nu tentoongestelde zelfportret, gezien de leeftijd van de geportretteerde, gemaakt is in de periode dat hij in Noordwijk woonde.

Op vrijdag 2 oktober hebben we het portret in Noordwijk af gegeven. De voorbereidingen waren op dat moment in volle gang.

Grappig is te weten dat Heijnes in 1932 is bekeurd omdat hij zich zonder vergunning van Rijnland in de duinen bevond. Het verzoek aan de dijkgraaf om “verlof te willen verlenen […] aldaar de schilderkunst uit te oefenen en hem de bekeuring kwijt te schelden” werd afgewezen. We weten niet of dat er toe heeft geleid dat Heijnes daarna weer terug verhuisde naar De Kaag.

waar: Museum Noordwijk, Jan Kroonsplein 4

wanneer: van 10 oktober 2020 tot 21 maart 2021, verlengd tot september 2021

voor openingstijden: zie https://www.museumnoordwijk.nl/

 

 

Beoordeling Zelfportret Heijnes in Museum Noordwijk.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!