Heijnes in het Rijksmuseum

We wisten al dat Marinus Heijnes in 1939 met 4 schilderijen in het Rijksmuseum heeft mogen deelnemen aan de groepstentoonstelling “onze kunst van heden”. Vandaag zijn we op het spoor gekomen van een van die werken, nummer 1156 uit de catalogus van de expositie. Achterop het schilderij met schitterende waterlelie staat onmiskenbaar met het handschrift van de artiest de tekst “Rijksmuseum Amsterdam, Kunst van Heden”.

Vanwege de oorlogsdreiging was een groot deel van de vaste collectie van het Rijksmuseum elders in veiligheid gebracht. Er werden 750 kunstenaars van diverse kunstverenigingen ruimte geboden om hun werk tentoon te stellen op de leeg gevallen plekken. Marinus Heijnes was op dat moment nog geen lid van de Haarlemse “Kunst zij ons Doel” (KZOD) maar kon op voordracht van Henry Boot van KZOD toch mee doen. Even later is Heijnes ook lid geworden van KZOD.

In het NHA is de brief opgenomen van Heijnes aan de commissie van advies.

Beoordeling Heijnes in het Rijksmuseum.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!