Een schilderij en zijn verhaal

Niet elk schilderij heeft nog een verhaal wat we kunnen navertellen. We hebben de afgelopen jaren veel mooie verhalen gehoord, maar ook veel schilderijen herontdekt waar het verhaal niet meer bekend is. Sommige schilderijen hebben nooit een mooi verhaal gekend, ze zijn simpelweg gekocht en hangen al jaren boven de bank. Bijgaand schilderij is al 62 jaar van Jan en Toos, zij kochten het van de schilder zelf.

Jan was met zijn vriendin in 1958 vanuit Amsterdam op de bromfiets naar de Kaag gereisd. De opa van Jan was machinist geweest op het gemaal, de Kaag was dus bekend gebied voor Jan.

In het dorp kwam het jonge stelletje langs het atelier van Heijnes, en impulsief kochten ze dit schilderij voor 125 gulden. Ze hadden helemaal geen geld bij zich, maar mochten zonder te betalen het achterop de brommer mee naar huis nemen en konden het eventueel in termijnen per giro over maken. Het gebeurde vaker, zo vertelde Heijnes, dat bijvoorbeeld toeristen uit Amerika zo een schilderij mee kregen. Marinus was er nooit één cent aan tekort gekomen. Honderdvijfentwintig gulden was best veel geld, Toos verdiende 20 gulden per maand.

Heijnes vertelde het volgende verhaal tegen het stelletje: “een vrouw vroeg hem eens: hoe lang doet u over zo’n schilderij. Het antwoord was: 40 jaar doe ik er nu over om dit schilderij te kunnen schilderen”.

Jan is inmiddels 62 jaar getrouwd met zijn Toos en ze koesteren het schilderij na al die jaren nog steeds.

Beoordeling Een schilderij en zijn verhaal.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!