1e solotentoonstelling in De Ploeg Leiden

Na een flink aantal jaren als kunstschilder te hebben gewerkt heeft Marinus Heijnes pas op 41 jarige leeftijd zijn eerste solo-tentoonstelling. Deze vindt plaats in 1929 in kunstzaal “De Ploeg” aan de Breestraat in Leiden. Heijnes blijft daarmee vlak bij zijn woonplaats De Kaag.

Enigszins een verwarrende naam is dat wel voor een kunstzaal: de Ploeg is ook de naam van een belangrijke kunstkring uit Groningen, ook wel de Groninger Ploeg. Deze (Groninger) Ploeg houdt in maart 1927 een grote expositie in de Leidse Lakenhal met moderne en toegepaste kunst. Er is weinig gedocumenteerd op internet terug te vinden over de kunstzaal aan de Breeweg.

De basis voor de kunstzaal, die slechts een aantal jaren op deze plek heeft bestaan, wordt gelegd door binnenhuisarchitect en meubelontwerper Arie Huisman (1897-1962), die in 1928 een toonzaal inricht aan Breestraat 3, na enkele jaren gevestigd te zijn aan Rapenburg 3. Volgens het Leidsch Dagblad van 20 juni 1928 was Huisman in dat jaar betrokken bij een tentoonstelling van kunstschilder Floris Verster in de Stedelijk Museum Lakenhal, hij had dus ervaring in het inrichten van een kunsttentoonstelling. In de Leidse kranten komen we de toonzaal aan de Breestraat voor het eerst tegen in juni 1928.

In april 1929 is Heijnes een van de eerste kunstschilders die in de nieuwe kunstzaal De Ploeg exposeert. Blijkbaar is de tentoonstelling een succes, want in april 1930 en januari 1934 is Heijnes opnieuw te zien aan de Breestraat.

Diverse kunstenaars weten de weg te vinden naar de Breestraat 3: P.W. Bulthuis (1929), Henk Valk (juli 1929), Herman Bieling (1930), Stephan Strobl (1933), Huub Gerretsen (1934), Joe Rafael (1935) en Lode Sengels (1937). De toonzaal is in elk geval nog in 1937 actief, als er een tentoonstelling van zeeschilder Eduard Rijff wordt gehouden.

Op 11 april 1938 vinden we in een advertentie in de Leidsche Courant dat kapper Maison Staats aan de Breestraat is gevestigd. Blijkbaar is De Ploeg op dat moment uitgeploegd.

 

onderstaande afbeeldingen zijn gemaakt met behulp van https://leiden.courant.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!