Pas op voor namaak deel 2

Deze week zagen we op de Zweedse website auctionet.com dat een schilderij van de Lutherse Kerk in Amsterdam is geveild. Het schilderij is gesigneerd met M. Heijnes. De prijs was belachelijk laag voor een echte Heijnes, maar in Zweden is hij wellicht minder bekend dan in Nederland, dus bij ons ging eerst nog geen lichtje branden. We waren net te laat, anders hadden we vermoedelijk een bod uitgebracht.

Op het schilderij een motief waarvan we zeker weten dat Marinus het heeft geschilderd, in ons archief hebben we een foto van een dergelijk tafereel uit 1948, waarbij Marinus met de pen heeft geschreven dat het schilderij verkocht is aan de Zweedse vorstin Estelle Bernadotte (nummer 434).

Bij nadere bestudering van de foto van het deze week geveilde werk vielen een aantal zaken op. Het is een mooi kleurig werk, zeker. Ook het motief is dus passend. Maar de detaillering is anders dan we van Heijnes gewend zijn. Op de rechter kade staat een fietser afgebeeld op een manier zoals Marinus dat niet zou doen. Ook de op het schilderij staande scheepjes zijn niet trefzeker.

Maar als meest duidelijk signaal dat dit volgens ons geen echte Heijnes is zien we aan de signering. Wij zijn op basis van deze ‘nepper’ wel heel benieuwd naar het voorbeeld, het geeft een indruk van de kleuren van het schilderij dat zich mogelijk bij het Zweedse vorstenhuis bevindt. En er zal dus nog ergens een schilderij hangen in Zweden met dit motief.

 

Wil je ook een schilderij van Heijnes kopen, bij twijfel kun je ons altijd vragen mee te kijken om zodoende de echtheid te helpen bepalen.

Voorlopig is het schilderij in onze catalogus opgenomen onder nummer 502.

 

Beoordeling Pas op voor namaak deel 2.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total Page Visits: 312 - Today Page Visits: 1
error: Content is protected !!