Groot nieuws in Brabant: “en de wagen staat er nog steeds”

Vandaag staat er een Premium nieuwsbericht in het Brabants Dagblad. De redacteur Tom Tacken is op het spoor gekomen van het bestaan van de pipowagen, die in 1923 door Marinus Heijnes in Moergestel is neer gezet. Zijn aandacht werd getrokken door een Facebook oproep om informatie en de aardige reacties die dat oproepje opleverden.

De redacteur is er achter gekomen dat de woonwagen er nog altijd staat. In redelijke conditie zelfs. De huidige eigenaar van het landgoed was uiteraard niet op de hoogte van de geschiedenis en geeft aan de cultuurhistorische waarde er van in te zien. Het erfgoed met de kleine ‘e’, waar de kinderen van de nieuwe bewoners graag spelen, zal binnenkort een nieuw verfje krijgen, waardoor het behouden wordt voor Moergestel.

Het artikel levert niet alleen een leuk verhaal met mooie foto’s, het legt toch ook weer bloot dat we nog niet alles weten over deze woonwagen. De familie overlevering vertelt ons dat de wagen in gebruik was als apenkooi van het circus, dat in de winter in Carré speelde. De redacteur geeft de suggestie, aan de hand van de naam van de verkoper, de bekende bioscoopexploitant Jean DeSmet, dat de wagen bij een reizende bioscoop gebruikt werd. We weten dat deze Jean DeSmet een nauwkeurig archief heeft nagelaten, mogelijk dat we daarin de echte geschiedenis van de woonwagen nog eens kunnen achterhalen.

Krantenbericht

Het hele verhaal kun je nalezen in de krant en natuurlijk op de site van het Brabants Nieuwsblad

of het Algemeen Dagblad

je kunt het ook hier downloaden als PDF Pipowagen Moergestel

Gemiddelde score: 5.0 uit 5 (1 stemmen)
5 sterren
1
4 sterren
0
3 sterren
0
2 sterren
0
1 ster
0
Naftalie Hershler
Gert Wentzel

Geweldig leuk verhaal!

Wat een bijzonder verhaal! Wanneer de kinderen van de huidige eigenaar over een aantal jaar zijn uitgespeeld hoop ik van harte dat de pipowagen een volgend leven krijgt als mini-museum van Marius Heijnes!

1 maand geleden
Gert Wentzel
Gert Wentzel

Ja Naftalie, dat is een mooi plan

1 maand geleden

Beoordeling Groot nieuws in Brabant: “en de wagen staat er nog steeds”.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!