Historische ontdekking leeuwen

Als bewoner van Nunspeet ben ik heel lang bekend met de grote beelden van leeuwen, die bij de ingang van het stadje Elburg staan. Ik wist dat de beelden ooit bij de westkant van het Centraal Station in Amsterdam hadden gestaan en omstreeks 1900 zijn verwijderd. Gisteren waren we in Elburg en maakte ik bijgaande foto, die ik ook op mijn persoonlijke Facebook plaatste.

Er kwamen wat reacties van vrienden op mijn foto en ik voegde er wat informatie bij. o.a. van de website www.leeuwencs.nl. Terwijl ik dat deed keek ik nog eens goed naar de foto’s van schilderijen uit de beginperiode van de schilder en besefte dat Marinus Heijnes daar in de buurt was geboren in 1888. Ik ontdekte vervolgens dat op een schilderij uit 1907 van Marinus Heijnes de betreffende leeuwen staan afgebeeld. Die beelden waren me tot heden niet op gevallen op het schilderij, gemaakt vanaf de sluis aan het westerdok in de richting van de Noorderkerk. Het gaat om de beelden op de Korte Prinsengracht / hoek Haarlemmer Houttuinen.

 

Ooit stonden er 22 van die kolossale beelden. De 8 leeuwen bij de westertoegang, waarvan nu dus twee in Elburg staan, werden in 1904 en 1909 verwijderd uit Amsterdam. De beelden moesten weg omdat de boel aan het verzakken was. De beelden van het schilderij zijn uit 1872 en moesten in de jaren ‘20 weg vanwege de verbreding van het spoor. Later werden ook de beelden bij de oostertoegang verwijderd.

(foto www.leeuwencs.nl)

Van de 22 leeuwen zijn er volgens het “Genootschap van leeuwen van het Centraal Station” 16 terug gevonden. De leeuwen in Elburg staan sinds 1954 op hun huidige plek, daarvoor stonden ze vermoedelijk in de gemeente Buren. De huidige locatie van de leeuwen die stonden op de Korte Prinsengracht / hoek Haarlemmer Houttuinen is onbekend. De leeuwen op het schilderij zijn waarschijnlijk dus niet dezelfde als die in Elburg terecht zijn gekomen maar behoorden wel tot dezelfde geoep. Hier is meer te lezen over de oorspronkelijke locaties.

Kaartje met de locaties van de 22 beelden, op het schilderij staan de nummers 3 en 6. Kaartje met dank aan LeeuwenCS.nl

Gemiddelde score: 5.0 uit 5 (1 stemmen)
5 sterren
1
4 sterren
0
3 sterren
0
2 sterren
0
1 ster
0
Edwin van Baarsen
Gert Wentzel

Leeuwen CS

Mooie hystorsche weergave van het Centraal station van Amsterdam, de Leeuwen die er ooit stonden en plaats moesten maken voor de vooruitgang (groei van het vervoer over het spoor).

4 weken geleden

Beoordeling Historische ontdekking leeuwen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!