Over de Waterloosmolen en een telefoonboek

Een lezer van het Leidsch Dagblad ontdekte na het lezen van het artikel over “Virtuoze Kagerplassen” dat hij al vele jaren een Heijnes in zijn kamer had hangen. Het schilderij betreft de Waterloosmolen in Rijpwetering.

Na wat zoekwerk op internet en op onze website ontdekte hij dat er van zijn schilderij ook nog ergens een voorstudie zou moeten zijn. Hij besloot een bericht naar ons te sturen met de foto van het schilderij. Wij konden al snel het bestaan van de tekening bevestigen. Wij hadden deze tekening al jaren in ons bezit. De overeenkomsten zijn duidelijk te zien.

Wij vonden het in eerste instantie opvallend dat Heijnes de Waterloosmolen in Rijpwetering heeft geschilderd. Nog niet zo lang geleden hadden we de indruk gekregen dat Heijnes doorgaans binnen een half uur roeien van zijn woning op Kaageiland bleef en Rijpwetering lijkt zo ver weg. Maar de Waterloosmolen ligt op 1,5 kilometer varen en een tochtje hier naartoe was voor veel Kagers een geliefd tochtje. De Waterloosmolen ligt dus nog in het bereik van de kunstschilder.

foto: Google Maps

 

Achterop het schilderij staat geschreven “K2534 tel 300”. Al eerder  ontdekten we de betekenis hiervan. K2534 is van 1940 tot 1970 het netnummer van Abbenes, waar Kaag onder valt. We hebben diverse telefoonboeken uit de periode 1940-1950 bekeken op Delpher, maar daar staat Heijnes niet in. Er staan alleen nummers tot 298 in. Na 1950 zijn de telefoonboeken niet meer online beschikbaar, wij vermoeden dat Heijnes na 1950 een telefoonaansluiting kreeg. En dat het schilderij dus na 1950 door Heijnes is gemaakt of verkocht. Maar zekerheid hierover hebben we nog niet.

Het schilderij is geregistreerd in onze database onder nummer 514.

 

Nog niet aangemeld voor onze nieuwsbrief? Doe dat dan hieronder.

Beoordeling Over de Waterloosmolen en een telefoonboek.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!