Vicon

Tijdens de Kollektiedag Marinus Heijnes op 20 november kwam de familie Vissers met hun schilderij naar museum Oud-Alkemade. Op dat schilderij staat afgebeeld het fabrieksgebouw van landbouwwerktuigenfabriek Vicon uit Nieuw-Vennep. Lang heeft het in de kantine van het bedrijf gehangen. Wij hadden van dit werk enkele jaren geleden al eens een foto gezien en waren nu heel blij het werk in het echt te mogen zien. Op basis van de afgebeelde auto’s hadden wij geschat dat het omstreeks 1960 was geschilderd.

Heel bijzonder is dat wij vanuit ons archief een voorstudie tekening bezitten van dit schilderij. We hadden de tekening ver voordat we het bestaan kenden van het schilderij. Het is een tekening die een grappig tijdsbeeld geeft, met schitterend getekende auto’s en bijschrijvingen van de schilder.

Ook heel bijzonder is dat de locatie nu nog heel herkenbaar is, al zijn de auto’s wat veranderd (foto Google Streetview)

Maar de verrassing was nog niet compleet. Enkele dagen later ontvingen we van Bert Vissers nog 2 foto’s. Eén van zijn opa Hermanus Vissers (1873 – 1933) en één van zijn oma Sijtje Vissers-van Rodenburgh (1879-1966). Beiden stonden aan de basis van Landbouwwerktuigenfabriek Vicon in Nieuw-Vennep.

De schilderijen zijn in 1960 aangeboden door het personeel van Vicon (VI = Vissers en CON = Constructies) aan de directie ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum. De directie bestond toen uit drie kinderen van Hermanus en Sijtje, namelijk Herbert, Bas en Joop Vissers. In datzelfde jaar ontving Vicon de prestigieuze Koning Willem I prijs, de Oscar van het Nederlands bedrijfsleven. Het bedrijf Vicon is tegenwoordig niet zelfstandig meer, maar er worden nog steeds machines met de merknaam Vicon verkocht.

We kunnen de aanleiding van de werken zien achterop het schilderij. We kunnen hier gelijk vaststellen wie de opdrachtgever was, namelijk het personeel van de fabriek.

Bert vroeg zich af hoe  en wanneer Marinus Heijnes de portretten moet hebben geschilderd aangezien zijn opa toen al 27 jaar overleden was.  En hier gaf ons archief dan weer een antwoord op met bijgaande foto, waarvan we tot heden nooit konden vaststellen wie erop afgebeeld is.

 

Er zijn deze Kollektiedag dus meerdere dingen duidelijk geworden. Wij kunnen weer 2 fraaie schilderijen aan het oeuvre toevoegen, de eigenaars van de schilderijen hebben twee mooie documenten ontdekt die horen bij de geschiedenis van hun schilderijen.

Gemiddelde score: 4.0 uit 5 (1 stemmen)
5 sterren
0
4 sterren
1
3 sterren
0
2 sterren
0
1 ster
0
spek
Gert Wentzel

Schitterende toevoeging.

4,5 uit 5

2 maanden geleden

Beoordeling Vicon.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!